Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΡΟΦΩΝ

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
Αποτελούν μόνο το 1% του σωματικού βάρους,αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή τροφοδοσία των κθττάρων.Στην κατηγορία ανήκουν τα σάκχαρα,όπως η γλυκόζη(κύριος μονοσακχαρίτης του αίματος)η σουκρόζη(κοινώς,η ζάχαρη)και το γλυκογόνο.
ΛΙΠΙΔΙΑ
Αποτελούν το 15% του σωματικού βάρους.Χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:λιπαρά οξέα,τριγλυκερίδια,φωσφολιπίδια και στεροειδή.
ΠΡΩΤΕ'Ι'ΝΕΣ
Ετυμολογία από τις Ελληνικές λέξεις πρώτες+ίνες και έχουν ζωτική σημασία στούς ζωντανούς οργανισμούς.Αποτελούν το 17% του σωματικού βάρους.
ΝΟΥΚΛΕ'Ι'ΚΑ ΟΞΕΑ
Είναι το 2% του σωματικού βάρους αλλά κατέχουν σημαντικότατο ρόλο,αφού είναι υπευθυνα για την αποθήκευση,μεταφορά και έκφραση των γενετικών χαρακτηριστικών(DNA,RNA)

Αυτά περιληπτικά για τα βασικά συστατικά των τροφών και του οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου